Energia 4.0

A jövő energiája

Mennyi energiát fogyasztanak a háztartások?

2019. október 03. 11:38 - energia4.0

Mire és mennyi energia fogy a háztartásainkban? Persze mindenhol más, de akár a nemzeti átlagok összehasonlítása, akár az energiamixek tételes lebontása sok tanulsággal szolgál.

Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy egy átlagos katari több energiát fogyaszt, mint egy átlagos etióp, de vajon a különbség százszoros vagy ezerszeres?
adobestock_78015097.jpegMa már a világ háztartásainak a 80 százaléka kapcsolódik valamilyen energiarendszerhez, legelsősorban elektromos hálózathoz.

Természetesen mindenkinél más a fogyasztás összetétele, egy szudáni sátor nem vethető össze egy kanadai háztartással. Miért éppen Kanada? Kanada azért extra példa, mert ugyan kifejezetten környezettudatosnak ismert társadalomról van szó, a hideg időjárás és a háztartások nagy mérete folytán kimagasló a háztartásaik energiafogyasztása.

A legnagyobb energiafogyasztók természetesen a fejlett és gazdag államok, közülük is főleg az északiak (mint Izland, Norvégia), ahol sokat kell fűteni, vagy ahol hűteni, a számlával sem törődve (például az Öböl leggazdagabb államai, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait).

Ezekben az országokban az állampolgáronként évi 20-50 ezer kWh felhasználása sem ritka. A népesebb fejlett társadalmak nemzeti átlagai közül Kanada (15 ezer kWh), illetve az Egyesült Államok (12 ezer kWh) fogyasztása kiemelkedő.

Ha a viszonyítási alapunk egy amerikai fogyasztó, akkor elmondhatjuk, hogy

  • az Európai Unió nagyobb államainak polgárai ennek csak a felét használják el,
  • a kevésbé jómódú kelet-közép-európai államok lakói már csak a harmadát,
  • egy kínai, vagy egy brazil csak a negyedét,
  • a szegényebb afrikai államok lakói (ahol ráadásul meleg is van) pedig csak a tizedét, huszadát, századát fogyasztják el.

A trend ugyanakkor fordított: a kisfogyasztók energiaigénye gyorsan nő, a jómódú nagyfogyasztók felhasználása apad. Mondhatjuk, hogy azért, mert az utóbbiak tudatosabbak a klímaváltozás kérdésében, bízom benne, hogy ez egyre inkább így lesz, de igazából egyszerűen jobb a hozzáférésük az energiatakarékos technológiákhoz. Nem tudom észrevette-e az olvasó, de szép csendben lezajlott egy forradalom a nappaliban: az egykoron 60-100 wattos izzók fényerejét ma már elérik a 3-7 wattos LED-ek, ami jelentős megtakarítás. Mindeközben persze egyre többünknek van mosógép mellett mosogatógépe, a hűtő mellé fagyasztóládája, a tévéhez immár házimozi hangrendszer is dukál, és meglepődnének a tinik, ha nekik kéne fizetniük a konzolgépeik eszméletlen számítási kapacitásának villamosenergia igényét. Mégis, összességében kevesebből hozunk ki magasabb életszínvonalat.
kepkivagas.PNG

Ma hivatalosan Csád a legkisebb fogyasztó, egy főre átlagosan 30 kWh fogyasztás jut egy évben. Természetesen vannak olykor kényszerű kilengések is, amikor egyes közel-keleti államok alulmúlják, például amikor a Hamasz terrorszervezet átvette az irányítást a Gázai övezetben, és az izraeli, egyiptomi és palesztin erőművek bojkottálták a térséget, naponta csak pár órányi árammal, melynek következtében a fogyasztás fekete-afrikai szintre süllyedt.

Magyarország nem kiemelkedő fogyasztó, a fejlettségünknek megfelelő európai kategóriában vagyunk. Villamos energiából a környező országokhoz képest kevesebbet fogyasztunk, aminek egyik magyarázata, hogy gázhálózati ellátottságunk átlagon felüli, fűtésre sokkal többet használunk ebből az energiahordozóból, mint általában mások. A magyar háztartások életében az átlagosnál azért is nagyobb arányt jelent a fűtésre költött összeg, mert a rendszerváltás előtti távfűtéses időszakban milliók szoktak hozzá az akár 24 fokos lakásokhoz, így most is inkább ezt közelítjük, még akkor is, ha már a zsebünkre megy. Szemben a tehetős német vagy angol családokkal, akik 20 fok fölött már lelkiismeretfurdalást éreznek szemérmetlen pazarlás miatt.  

Legyen volumenében bármily eltérő is egyes országok háztartásainak energia fogyasztása, meglepő módon a világ legtöbb országában az energiafelhasználás háztartáson belüli arányai annyira nem is különböznek. Az Európai Unióban a háztartások a teljes energiafogyasztásuk kétharmadát fűtésre költik. A további energiafogyasztás döntő része a vízmelegítésre (mosogatás, fürdés), a világításra és az eszközműködtetésre megy el.

Egy átlagos magyar család esetében ez azt jelenti, hogy mondjuk 20 ezer forint a fűtésszámla és 10 ezer forint az áram.

Meglepő, de a „hűtés”, vagyis a légkondi még mindig nem képvisel nagy arányt. Éves viszonylatban általában keveset működnek a lakossági klímák, jelentőségük akkor van, mikor egyszerre kapcsolja be mindenki, ezzel előidézve a nyári csúcsfogyasztási értékeket.

A főzés és az ételkészítés mindössze az energiaigényünk huszadát jelenti. Bátran dörgölje a kedves olvasó a főzni lusta barátai orra alá a tényt, hogy akinek a gázszámlája csak a gáztűzhely fogyasztását jelenti, és távhővel, vagy elektromosan fűt, az háromhavonta fizet csak pár ezer forintot, így valóban szembetűnő, hogy ez nem számottevő költség.

Üzemidő és fogyasztás alapján minden háztartási eszköznél ki lehet számolni, hogy mi, mennyire energiazabáló. Összességében azonban elmondható, hogy néhány nagy kivételtől eltekintve az eszközök egyedi fogyasztása sosem kiugróan magas. Említést talán csak a hűtőgépek vagy az állandóan működő tévék érdemelnek, ezek tudnak tízezer forintos éves fogyasztási szintre felugrani. Egy rosszabb energiafelhasználású jégszekrény vagy tévé lecserélése környezettudatos lépés és megtakarítás szempontjából is hasznosabb.

kepkivagas2.PNG

Elterjedt tanács, hogy ne hagyjuk a konnektoron a mobiltöltőt, mert akkor is fogyaszt, ha nincs rajta a telefon. Ez igaz, de egy teljes évben talán 50 forint spórolható meg azzal, ha mindig kihúzzuk a konnektorból a töltőt. Ettől még csináljuk nyugodtan, de azért valljuk be ez az összeg azt is jelzi, hogy energiatakarékosság szempontjából elég marginális a kérdés, inkább tűzvédelmi szempontból vagy élettartam tekintetében fontos igazán ez a fajta kíméletesség.

A fogyasztás mértékén túl érdemes megnézni azt is, hogy milyen nyersanyagforrásra támaszkodnak a háztartások - összességében a világ energiaigényének a negyedét fogyasztják el közvetlenül. A villamos energia tekintetében hozzák ezt az egynegyednyi átlagot, de olajtermékekből csak 10 százalékot fogyasztanak, az sokkal inkább ipari és közlekedési felhasználású. Gázfogyasztásban a háztartások arányaiban nagyobb felhasználók, a globális fogyasztás 35-36 százalékát a háztartások égetik el (nagyobbrészt fűtésre, kisebbrészt főzésre).

Sajnos megújuló energiából még csak átlag alatti, 18 százalékos a családok fogyasztása, ugyanakkor ezen a területen jelentős javulást jósolnak az iparági szakemberek. Nem csak a hálózatokon keresztül eljuttatott, megújuló alapon termelt villamosenergia, hanem a helyben termelt áram mértéke is fokozatosan nő a fogyasztási mixekben. Mindezek mellett egyre fontosabb szerep jut az egyes fogyasztói igények összehangolásának is. Az akkumulátorok és az okoshálózatok ugrásszerű fejlődése hoz majd várhatóan jelentős megtakarítást. Fontos azonban, hogy amit ezzel megnyerünk, azt ne felelőtlen túlfogyasztásba öljük valamilyen más tételsoron.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovoenergiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9715190058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.03. 12:28:42

Amit én a LED világításnál egyértelműen hátránynak látok, hogy olvasáshoz egy "40-es" izzót még csak-csak kiváltok egy irányított LED-essel, de ahol korábban 75, vagy 100 W-os volt, oda már minimum kettő kéne, vagy valami extrém nagy bumszli. És ez leggyakrabban ugye a csillár, ahol ilyenkor egyrészt lehet fúrni-faragni, másrészt egy cserének az esztétikán kívül "érzelmi" vonzata is van, mert mi például a nagymamám 100 éves csillárját használjuk, amit egyetlen modern darab sem fog tudni. Szóval nálunk erre marad az 5x40 W halogén, amíg kapni lehet. (És már ez sem az igazi, mert 5x60 W volt a jó fényerő, de azt már nem nagyon kapok.)

midnightcoder2 2019.10.03. 12:39:00

@Csokis: Nálunk is led lámpák vannak, de ennyire messze nem rossz a helyzet. Ha csak nem az Országházat akarod kivilágítani, nemigen látok olyan átlagos use case-t ahol 5 darab ledes izzó nem elég.

SzabDani 2019.10.03. 13:11:05

Itt az energiafogyasztásnál csak az árban mérnek. Más képet kapunk, ha azt nézzük, hogy a különböző típusú energiafogyasztások mekkora károsanyag kibocsátással járnak. A lakossági villanyáram- használat nagyobb kibocsátással jár, mint a fűtés, a légkondi használat súlya pedig sokkal nagyobb, mint gondolnánk, az össz kibocsátás 5-10%-át csak a lakossági légkondik termelik, kábé a dupláját annak, mint amit a tehenek finganak (ráadásul a metán 12 év után lebomlik a légkörben)

Nand 2019.10.03. 15:26:57

@SzabDani: So'se értem miért csesztetik a klímát.. Ha hőszivattyúnak hívják a gyereket, akkor meg állva tapsol mindenki, holott a technológia ugyanaz. Tekintve, hogy egy szenes erőmű kb 30% hatásfokkal működik, egy klíma meg kb 250-400%-kal, 1 kWh hőenergia megtermelése ugyanyannyi CO2 kibocsátással jár, mint egy gázkazán hő termelésekor. Hűtésben is detto érvényesül a kvázi 300%-os hatásfok, de csak annyit hozzá, hogy más hatékony technológiát nem ismerünk.

Medgar 2019.10.03. 15:45:47

Egy 100 W normál izzó kiváltásához 14 wattos LED kell nem 3-7 wattos...

egyszerű vállalkozó 2019.10.03. 17:36:12

@Csokis: Szinte bármilyen foglalatba lehet ledet vásárolni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.03. 17:41:04

@midnightcoder2: 35 m2, egy, ötkarú csillár.
Ezt írja a kalkulátor:
www.ingatlantajolo.hu/blog/led-vilagitas-igy-hatarozd-meg-mennyi-fenyre-lesz-szukseged-3337.html
Mivel ez egy konyha-étkező (a pultnak nyilván van saját világítása), vegyünk 350 lm/m2 fényigényt. 350*35=12250 lm Ez egy forrásból elég durva lenne, ezért tegyük fel, hogy csak a "belső" felét világítom meg ennyire, hiszen ott vannak a tányérok. A munkapultot étkezés és leckeírás alatt fedje jótékony homály. :-)
Akkor is kell vagy 6000 lm. 5 db 6 W-os LED (480 lm/db) ebből tud 2400 lm-t. Azért ez még nem az Országház, inkább a négerek harca az alagútban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.03. 18:09:00

@egyszerű vállalkozó: Persze, csak nem akármekkorát, mert a hűtésnek kell a hely. E14-ben 6 W-nál nagyobbat még nem láttam. E27-ben van 12-15 W-os is, de ott már búra legyen a talpán, amit rá lehet tenni. Az tény, hogy látványos a fejlődés, három évvel ezelőtt, amikor költöztünk, még sokkal halványabbak voltak a megfizethető árú LED-ek. (Korábban a kompakt fénycső még alternatíva volt, ma már simán verik őket a LED-ek.)

CCnick 2019.10.03. 18:56:02

@Csokis: anyáméknál 3 100as izzó volt a csillárban, egy ideje 3db 16w-os GE brightstik ledlámpa, fénye nem kevesebb, mérete nem igazán nagyobb, és azért nagyon nem mindegy, hogy 300w vagy 48w megy napi sok órában

CCnick 2019.10.03. 19:14:38

@Csokis:

Hibás a számításod. Egy 35m2-es konyha/étkező fullos megvilágításához kell 5300lumen, ha a munkapultokat nem akarod a plafonról csillárral megvilágítani akkor több mint elég 5db 8w-os E14 led lumenet.hu/osram-parathom-p-60-8w-827-2700k-fr-e14-led-2018

SzabDani 2019.10.03. 21:21:26

@Nand: Az lehet, hogy 1 kwh-ot hatékonyan termel meg a klíma, csakhogy sokat is fogyaszt. Az energiahatékonyság nem elég érv vmi mellett, ami egyre tömegesebben terjed. Ráadásul a klíma, és minden hűtőgép működése is F-gázok kibocsátásával jár, melyek szintén üvegházhatásúak. Ez a kibocsátás pedig még elméletileg sem váltható ki megújulóval. Hogy nincs alternatívája? Nekem a sosem volt klímám, persze egy tanyasi vályogházban sokkal könnyebb elviselni a hőséget, mint egy panelben. Végső soron a klíma alternatívája az, hogy nem csak a klímát nélkülözzük, hanem az autót, az importtermékeket, a boltban vásárolható élelmiszerek nagy részét, az ipari termékek nagy részét. Csak így lehet megállítani a klímaváltozást, a többi csak bűvészkedés. Jó, tudom, hogy a nagy többségnek ez nem tetszik, de attól még az van, hogy megyünk a levesbe, ha ezeket nem lépjük meg

CCnick 2019.10.04. 20:21:47

@SzabDani: Ma is tanulsz valamit:

A klimát nem csak hűtésre lehet használni hanem igen hatékony fűtőeszköz ami pl a 0 CO2 kibocsátású paksi atomáramból csinál kellemes meleget.
süti beállítások módosítása