Energia 4.0

A jövő energiája

Még öt éve sem hittük volna: tényleg eltűnhet a szén a globális energiamixből

2019. október 17. 17:14 - energia4.0

Kína, India és Indonézia még mindig rengeteg szenet éget el a hőerőműveiben, az Egyesült Államokban viszont egyre inkább visszaszorul ennek az energiahordozónak a felhasználása. Alig tíz év kellett hozzá, hogy az akkori energiamixben még csak 1 százalékot jelentő nap-, víz- és szélenergia lehagyja az egy évtizede még 50 százalékot adó széntüzelésű erőműveket, ráadásul mindezt tisztán racionális, gazdasági okokból. A trend mindenhol megállíthatatlannak tűnik.

Lehet, hogy lassan elfelejthetjük a szenet? Nagyon úgy tűnik, hogy ez ma már nem csak illúzió. A különböző, kiválóan égethető szénforrások bányászata több ezer évre nyúlik vissza, de a XVIII-XIX. században vált igazán fontossá, amikor a nagyüzemi szánbányászat lett az alapja a brit, majd az amerikai gépesítésnek, vasútépítésnek, ipari forradalomnak.

adobestock_232155150.jpeg

Leválthatatlannak hittük

Aztán a szén itt maradt velünk másfél-két évszázadig. Magyarországon például Dorog, Oroszlány, Tatabánya, Várpalota vagy a Mecsek neve összeforrt a szénbányászattal.

Pár éve, amikor az Európai Unió szén-dioxid kvótáról, vagy más emisszió-csökkentési tervekről beszélt, még szomorúan hozzáfűzhettük, dicséretesek a törekvések, de Kínában vagy Indiában olyan ütemben nő az ipari kapacitások kiépítése és a városiasodás miatt az energiaigény, hogy az nevetségessé tesz minden emisszió-csökkentést a fejlett világban.

Ázsia sűrűn lakott részein ugyanis kevés volt az olaj, ott inkább szén állt rendelkezésre, így az újabb és újabb széntüzelésű erőművek beindítása minden környezetvédelmi törekvést zárójelbe tett.

Az Egyesült Államok példája

Ám az elmúlt években valami megváltozott, és már a rövid távú előrejelzésekben is pompás számokat láthatunk. Egy évtizede még a világ legfejlettebb gazdaságában, vagyis az Egyesült Államokban is az energiamix fele származott szénből, a széntüzelésű hőerőművek áramtermeléséből, miközben a víz-, a nap- és a szélenergia együttesen is csak 1 százalékot tett ki. Ma már ugyanott tartanak, vagyis a megújulók befogták a „szeneseket”.

Kaliforniában már olyan méretű a napenergia-termelés, hogy sokszor már a szomszédos államokba is szállítanak áramot. Texas az olajról volt mindig is híres, az itt felhúzott Lone Star szélerőműpark 120 ezer háztartást lát el olcsó árammal.

Az „olcsó” nagyon fontos, mert sajnos a hosszú távú előrelátás és az okos önmérséklet napjainkban sem a legjellemzőbb, viszont, ha pénztárcánk alapján is indokolt a megújuló energia bevezetése, akkor tudunk lépni. Szerencsére ezek a tiszta energiaforrások ma már gazdaságosabbak, mint a szennyezők.

Kiváló trendek

A nap-, a szél- és a vízenergia együttesen a világ villamosenergia-szükségletének több mint egynegyedét termeli. A Bloomberg előrejelzése szerint 2050-ben már a Föld energiaigényének a felét fogják adni, és addigra a szén szinte teljesen eltűnik. Az optimista prognózis szerint a megújulók Európában addigra 90 százalékot tesznek majd ki. Akkor megoldódik minden emissziós problémánk?

Korántsem. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának korábban valóban a villamosenergia-termelés volt a fő forrása, de 2016 óta az amerikai erőművek kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki, mint a közlekedés, ahol az olaj egyelőre még mindig dominál.

Az áramtermelésben a fordulat egyébként nem csak a szél- és napenergia-parkoknak, de a szénnél olcsóbb és tisztább égésű földgáznak is köszönhető.

A megújuló energia tehát önmagában még nem fogja megmenteni a bolygót az üvegházhatást okozó gázoktól, ahhoz a háztartási fűtésrendszerek, a közlekedés, a szállítmányozás, a mezőgazdaság és az ipari termelés, például a petrolkémia reformja is szükséges lenne.Ám a trend már nagyon bíztató, már csak el kellene terjeszteni néhány feltörekvő gazdaságban is.

adobestock_264610442.jpeg

Ázsia a csúcstermelő

Az amerikai és az európai trend ugyanis hiába kedvező már ma is, ha több ázsiai országban, Indiában, Indonéziában, Kínában és Malajziában még mindig a szén a meghatározó energiaforrás. A nagyon népes és már viszonylag fejlett Kína 3,5 milliárd tonna szenet hoz felszínre évente, India és az Egyesült Államok 700-700 millió tonnát, Ausztrália, Indonézia, Oroszország vagy a Dél-Afrikai Köztársaság is kihoz együtt vagy egymilliárd tonnát.

Valaha a világ legnagyobb szénbányászati cégei az ausztrál BHP Billton, illetve az amerikai Peabody Coal magánkézben levő részvénytársaságok voltak, ma már a Coal India, illetve a China Shenhua állami cégek sokkal nagyobbak. Utóbbi például egymaga 75 ezer embert foglalkoztat, míg az Egyesült Államokban az egész szektorban ma már csak 50 ezer szénbányász dolgozik.

A trendekben azonban bízhatunk. Noha napjainkban a klímatudatos közönség örvendetesen türelmetlen, talán megpróbálhatunk egy kissé távolabbra előre tekinteni a jövőbe. Iparági elemzések szerint 2050-re a ma még lemaradó Kínában és Indiában is 60 százalékot fog adni a megújuló energiaforrás, és lassan felzárkóznak a világ más részeihez. Addigra Nagy-Britanniában, Franciaországban, Brazíliában, Kanadában, Olaszországban, de még az Egyesült Államokban sem lesz már semmilyen szerepe a szénnek.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovoenergiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5215229870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.10.18. 09:05:08

Igen, ezek pozitív tendenciák, de kicsit hisztérikussá vált a környezrtvédelem, ami miatt könnyen hibázhatunk.

Midnight Run 2019.10.18. 09:13:18

A trend tényleg örvendetes, de az USAban ez főleg a gáznak köszönhető, ami most borzasztó olcsó. Sajnos Kinában, Indiában ez nem áll rendelkezésre, itt a váltás lassú lesz. Reméljük lesz módja az elektonos áram olcsó és hosszú ideig történő tárolásának, mert az adna igazi lendületet a megújulónak.

enrikokaruszo 2019.10.18. 09:19:45

most akkor nem trampli?

midnightcoder2 2019.10.18. 09:51:00

Nálunk is hatékonyabb lenne ez, ha a németek nem németországba, hanem dél-olaszországba raknák a napelemeket. Mert hogy ott picit többet süt a napocska.

konrada 2019.10.18. 09:51:22

@Midnight Run:
...építik is bőszen az atomerőműveket: "Jelenleg globális szinten 60 atomerőmű épül, ennek több mint az egyharmada Kínában. Ezért meg fogja előzni Amerikát még 2040 előtt."

...mert szép játék a megújuló, de stabil termeléshez stabil erőművek szükségesek...

röf 2019.10.18. 09:54:17

A szén alapú villamosenergia-termelés több nagyságrenddel károsabb, mint a manapság üldözött dízelmotorok.
Más.
Előszeretettel mutogatják elborzasztó céllal az erőművek hűtőtornyait, és a belőlük fölszálló .... vízpárát.

konrada 2019.10.18. 09:56:50

@midnightcoder2:
Azzal is az probléma, hogy napi 10 óránál többet nem nagyon tudna ott sem termelni, viszont: nagy volna a transzformálási, szállítási veszteség, és baromi nehéz volna elmagyarázni az adófizetőknek, hogy azt a baromi nagy állami támogatást, ami napelemek telepítéséhez szükséges, illetve az emelt villanyszámlán szereplő összeget az olaszoknak utalják át...

chrisred 2019.10.18. 10:18:14

@konrada: Főleg mert Kínában a lakossággal le lehet nyeleni a költségeket akkor is, ha az erőmű megépül, de soha nem áll termelésbe. Az amcsiknál a versenyszféra nem bírna el ilyen kockázatokat.

Midnight Run 2019.10.18. 10:22:38

Konrada,
A helyzet, hogy a világ inkább a megújuló/gázzal kombinálva megoldás felé megy el, a nukleárist mindenki inkább leépíti, még olyan megszállott atomhívők, mint Franciaország is.
Az ok a költség - a nukleáris a legdrágább, ezért csak ott veszik számításba, ahová mást nem tudnak racionálisan telepíteni.

Flavius Mundus Puncius 2019.10.18. 10:32:39

@chrisred: Maradjunk annyiban, hogy ha a valódi értéken áraznák be az áramtermelés költségeit az atomerőmű magasan verne minden mást. De mielőtt a torkomnak ugranál először magyarzád meg kérlek, hogy a német eeg-umlage (zöldadó ami jelenleg 6,64 €cent/kWh) miért nem számolódik bele az "olcsó német" zöldáramba?

chrisred 2019.10.18. 10:36:18

@Flavius Mundus Puncius: Az építés, a lebontás és az elhasznált fűtőanyagok tárolásával kapcsolatos költségek beszámításával együtt?

konrada 2019.10.18. 11:03:39

@Midnight Run:
Na ja:
"Egy Bruno Le Maire gazdasági miniszter és Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter által megrendelt jelentés hat új EPR típusú francia atomreaktor építését szorgalmazza, számol be a Le Figaro a Les Echos értesülései alapján. Franciaország energiaellátásának 75 százalékát atomenergia adja, jelenleg 58 atomreaktor üzemel az országban.

A hatból az első reaktor megépítése 2025-ben indulna és 2035-ben kezdené meg az üzemelést."

Midnight Run 2019.10.18. 11:11:41

Konrada,
inkább a nagyképet érdemes nézni:
www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1NN0OK

A hat új mellett 15-20at bezárnak 2035ig.

konrada 2019.10.18. 12:34:55

@Midnight Run:
Ez is igaz, hiszen a magyar terv is erre rímmel: a karbonsemlegességhez nagyjából ennyi nem szénalapú stabil-erőműkapacitás szükséges - 20-30 éves távlatban - az újratermelődők bevonásával.
Azaz cca. 50% körüli arány magyar vagy a francia földrajzi adottságok mellett a mostani francia 75% helyett.

...félreértés ne essék, én is zöldpárti vagyok annyira, hogy ne szenet, illetve szénszármazékokat égessünk el, de azért annál realistább, hogy komolyan vegyem azokat, hogy majd "vízbűl vesszük ki az energiját".
Európai földrajzi viszonyok mellett nem lehet arra balanszírozni, hogy napból, szélből, illetve egy félkontinentális síkvidéki országban vízenergiából lesz annyi áram, mely képes lesz stabilan egy december 7-e környéki napon árammal ellátni szükséglet szerint az országot.

...s ha kell stabil erőmű, akkor nem sok választás marad, ha azt akarjuk, hogy karbonsemleges legyen...

nemecsekerno_007 2019.10.18. 12:37:55

@chrisred: A CO2 emissziót lakosságra illik számolni, és így nem Kína v. India a legnagyobb szennyezö.

igazi hős 2019.10.18. 12:44:00

A földgáz szerepe nem csak a közvetlen termelésben fontos. Egy szénerőmű (a saját, elég tág korlátai között) annyi áramot termel, amennyire szükség van. Erről szól a menetrendi tervezés. A megújulóknál nem ez igényekhez igazodik a menetrend, hanem a termelés annyi amennyi és ha kevés, akkor már erőművekkel kell pótolni a hiányt, ha sok, akkor tárolni kell vagy más, szabályozható termelésű erőműveket kell visszafogni (levezérelni). A hiánypótlásban nagyon jók a gázos erőművek, mert gyorsan nagy teljesítményre lehet felvinni a termelést. Tehát a palaforradalom "mellékhatása" a megújulók térnyerése: olcsó gáz -> olcsó kiegyenlítő energia -> olcsó, megújulókon alapuló árammix.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.10.18. 12:51:42

@midnightcoder2: " ha a németek nem németországba, hanem dél-olaszországba raknák a napelemeket. " Csakhogy az északnémet időnként túltermelő szélerőműveinek delejét a déli német tartományokba vivő vezeték kapacitások kiépítései is milliárd eurós tétel.

konrada 2019.10.18. 13:41:24

@nemecsekerno_007:
Lehet.

De mégis: a légkör szennyezésben azért mégis csak nagyobb a cca. 2,5 milliárdnyi indiai-kínai lábnyoma, mint liechtensteinieké.

...persze jogos igényük az indiaiaknak, kínaiaknak, és a többi 4 milliárdnak is, hogy úgy éljenek, mint a felső egymilliárd, de jobb volna, ha nem azt az utat tennék meg ehhez, amit azok, mert ha a fejlett világ mai /fő (már csökkenő) kibocsátását érik el, akkor - ha igazak a klímakutatók állításai - elég komoly problémák lesznek a melegedéssel járó népvándorlás miatt.

nemecsekerno_007 2019.10.18. 16:06:34

@konrada: Nyílván joga van úgy élni egy kínainak, indiainak mint a felső 1 mrd-nak. De az eddigi szennyezésért a leggazdagabb 1 mrd felel, szóval esetleg valamilyen formában segíthetnék azt, hogy ne ugyanazon az úton induljanak el a kínaiak...

Például az államadóságok elengedésével...
süti beállítások módosítása