Energia 4.0

A jövő energiája

A falon túl

2018. május 07. 10:59 - energia4.0

„Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell…” – Zorán örökbecsű sorai rávilágítanak az alapvető szolgáltatások alulértékeltségének dilemmájára. Elég egy félórás áramszünet, és az ügyfél szemében az elismertségünk olyan csorbát szenvedhet, amit csak hónapok munkája köszörülhet ki ismét. A „mai kor embere hozzá van szokva a jóhoz” – szokás mondani. Elfelejtjük azonban azt, hogy ne csak amiatt legyünk hálásak, hogy a 21. században élhetünk, hanem azért is, hogy ezen a kontinensen, ebben az országban, abban a viszonylagos jólétben, ami jövedelmi viszonyainktól függetlenül körülvesz minket. Tőlünk akár csak néhány ezer kilométerre sem magától értetődő, hogy a konnektorból a nap bármely szakában jön az áram.

Ráadásul a helyzet ennél is bonyolultabb a villamos áram esetében. A víz vagy a gáz tárolható, minősége nem különösebben függ attól, hogy éppen mennyien kérnek belőle. Persze ha sokan mennek egyszerre zuhanyozni, vagy ha nagy hidegben mindenki fűt és főz, akkor a víznek és a gáznak eshet a nyomása, nem olyan intenzitással jön a csőből. Az áram máshogy működik. Ha csak kicsit is változnak paraméterei (Magyarországon 220 Volt feszültség, 50Hz frekvencia), akkor annak készülékeink látják hamar kárát.

Kis túlzással, minden, ami közös hálózaton van a mi konnektorunkkal, befolyásolja, hogy mi jön belőle. Kevesen gondolnak bele, hogy a villanyóránk előtti szakaszon micsoda komoly munka folyik. A termelők, a szállítók, a rendszerirányító és az elosztók közös felelőssége, hogy van áram. Amíg az áramot csak néhány nagy erőmű állította elő, és többé kevésbé pontosan kiszámíthatóan vette igénybe a lakosság, a vasút és az ipari szektor, addig nem volt különösebb gond. Az foglalkoztatott mindenkit, hogy miből állítson elő áramot, az „tiszta sor” volt, hogy miként jusson el a felhasználási helyére. Ha megnézzük a villanyszámlát, ezt tükrözi annak összetétele is: a felhasznált mennyiség, azaz a kilowattórák száma teszi ki a számla javát. Ára pedig többé-kevésbé együtt mozgott a nyersanyagárakkal.

Ez a szakma azonban óriási változáson megy éppen keresztül: úgy fest, hogy olcsó megújuló energiákból a háztartásitól a nagyerőművekig bármilyen méretben képesek leszünk áramot termelni. A kihívás pedig az lesz, hogy miként terítsük, hogyan biztosítsuk minőségi paramétereit. Ez sokkal jobban igénybeveszi a szállítási és elosztási hálózatokat. Ismét csak leegyszerűsítve: az áram már összevissza folyik, sokszor „visszafelé”, hiszen a házi napelemek termelésével ugyanúgy kell kezdeni valamit, mint szélcsendben a szélkerekek kivilágításával. Azok a rendszerelemek, amik az áram stabilitását adják, sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve: a transzformátorok alkatrészeinek tervezett élettartama hatványozottan esik, szó szerint elfüstölnek. Képzeljünk el egy patikust, aki kis kéttálcás mérlegén próbál beállítani egy stabil értéket, miközben mindkét oldali serpenyőnél ki-be kapdossák mások a tételeket… Ilyen körülmények között a hálózatok rendelkezésre állásának és stabil működésének díja lesz a meghatározó, nem a fogyasztott energia. Nehéz elképzelni? Pedig néhány mobilos díjcsomagtól eltekintve az internetért is ma már jobbára így fizetünk: a stabil sávszélességet és nem a kábelen érkező gigabájtokat számolva.

Ezért is nem úri huncutság, ha valaki arról álmodozik, hogy hangoljuk össze a lakótelepek mosógépeit a rendelkezésre álló árammal. A tervezhetőség és a kiegyenlített terhelés sok fejfájástól kímélné meg a villamosipari szakembereket. Az okoshálózat nevében az „okos” nem azt fogja jelenteni, hogy a barátaink és ismerőseink körében fel tudunk vágni vele: a racionális felhasználásnak, a fenntarthatóságnak, a környezet megkímélésének lesz majd ez záloga.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovoenergiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5413907540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.05.15. 12:02:01

Ahogy a villanybojlert, vagy a hőtárolós kályhát rákapcsolhatom a vezérelt áramra, úgy a mosógépet, a mosogatógépet, vagy a szárítógépet miért nem lehet? Bekészítem a mosást, bekapcsolom, aztán ha van áram, megy, ha nem, akkor "pihen". Egy ágynemű akkor sem panaszkodik, ha három részletben megy le a program, nem?
süti beállítások módosítása