Energia 4.0

A jövő energiája

Mi várhat az energiaszektorra 2019-ben?

2019. január 04. 10:54 - energia4.0

Az új év elején hajlamosak vagyunk terveket szőni, elhatározásokat tenni és egyúttal megújult lendületet venni. Sokan arról gondolkozunk, vajon mit hoz majd az új év. Az alábbiakban megpróbálom összegyűjteni, hogy mi várhat az energiaiparra az idei évben!

1. Tovább nő a biztonság, a kiberbiztonság fontossága

 A biztonság (security), a kiberbiztonság (cybersecurity) egyre inkább a mindennapi hírműsorok részévé vált, a szektor legsikeresebb cégei a tőzsde sztárpapírjai lettek. Nem véletlenül: amikor egyes államok választási rendszereit, vagy akár atomprogramjait képesek hekkerek és kémprogramok befolyásolni, akkor a nagyon kritikus energetikai, erőművi, akár nukleáris rendszerek környezetében is mind fontosabb a megfelelő védelem. Sajnos ma már messze nem csak az akciófilmek, a kémfilmek és a katasztrófafilmek felpörgetett fantáziavilágában fordulnak elő támadások, behatolások. Ennek következménye, hogy a technológiai fejlődéssel (például az egyre olcsóbban termelhető megújulókkal) nyert árelőny egy részét bizony mindenkinek vissza kell forgatnia informatikai – vagy más biztonságtechnikai – beruházásokra.

joslatok1.jpg

2. A geopolitikai feszültségek enyhülhetnek

 2018 kifejezetten cudar év volt ebben a tekintetben. Szíria, Irak, Irán, Líbia, Venezuela, Oroszország, Szaúd-Arábia, Nigéria, Katar. Éppen az extrém negatív bázis miatt van ok az optimizmusra: innen csak javulhat a környezet. Ugyanakkor az is látszik, hogy vannak alternatívái a szénhidrogéneknek. Így azok a gazdaságok, amelyek erre alapozták világhatalmi pozícióikat, veszítettek erejükből, nem zsarolhatják végtelenségig a fejlett nyugati országokat. Tegyük azért halkan hozzá, hogy az alternatívák is hordoznak még bőségesen technológiai és újabb geopolitikai kockázatokat…

 3. Érdemi innovációk az energiatárolásban

Az energiaszektor talán legnagyobb technológiai kihívása az energia megfelelő tárolása. Kedvező esetben, ahol sokat lehet keresni a gazdaságban, vagy sokat lehetne spórolni, oda sok innováció is áramlik.

Márpedig rengeteg tiszta és jó energiánk van, de a tárolás még mindig nagy, sokszor megoldatlan kihívás. Akár napon belül, akár egyik évszakról a másikra jó lenne „spájzolni”. A nagy kihívások éppen azért vannak, hogy okos emberek és cégek gondolkozzanak és megoldást találjanak.

 4. Még mindig várat magára az átütő megújuló energiareform

 Egyszerre zajlik több jó folyamat, de eddig azért eléggé limitált volt, hogy mekkora hányadot jelent az energiamixben a valóban megújuló hányad. Biztosan segíthet az új kvótarezsim, a kvóta drágulása, vagy a folyamatos európai programok az emisszió-csökkentésre, de még mindig előttünk van az igazi áttörés.

Mindenesetre a téma napirenden van, és ahogy korábban a pénzügyi világ startup-forradalmára létrejött a fintech kifejezés, vagy a biztosítói szakma megújítására az insurtech, úgy a megújuló energiagazdálkodás startup-forradalmára is van már kifejezésünk, a rentech, már csak a fogalmat kellene minél több tartalommal megtölteni.

5. Az energia világába is megérkezik a blockchain

 Az elosztott, real-time, decentralizált és visszamenőlegesen megváltoztathatatlan adatbázisok, vagyis a blockchain-technológia nagyszerű újdonság. A világ főleg a kriptodevizák világából ismeri, ez a technológia azonban sok újdonságot tartogat szabályozásban, elszámolásban, hatékonyságnövelésben az energiaipar számára is, máris létezik sok kezdeményezés, például kvótakiosztásra, emisszió-szabályozásra. 2019-ben biztosan nőhet a blockchain energetikai jelentősége.

6. A keresleti oldal jó válaszai

 Angolul ez jobban hangzik, DSR (demand side responses), amely egy nagyon fontos trend.  Nagyon leegyszerűsítve, ne csak úgy értelmezzük a fenntarthatóságra törekvést, hogy megújuló energiát használunk, hanem hogy egyáltalán ne használjunk semmit, vagy legalábbis fogjuk vissza fogyasztásunkat.

Rengeteg egyedi kezdeményezés is ismert (nagyon profánul, ne a műanyagpalackok újrahasznosításában legyünk profik, hanem eleve kevesebbet vegyünk meg), míg a nagyobb felhasználóknál olyan tanácsadók dolgoznak a piacon, akik abból kérnek díjazást, hogy energiát takarítanak meg a cégeknek.

A fogalom most nagyon trendi, biztosan sokat fejlődik ez az ágazat is jövőre.

 7. Indul az open energy

 A nyitott infrastruktúrák, a közös adatbázisok világa a bankszektorban már konkrét uniós direktíva és valóság (open banking). Az energetikában a szabályozás még csak az út elején tart. Ám a tervezett modell ugyanaz. Vagyis, ami a bankoknál a banki rendszerek és adatbázisok megnyitását, a versenytársakkal történő megosztását jelenti – amelynek révén az ügyfelek könnyebben megkörnyékezhetők új ajánlattal – az az energetikában is elindult.

A szektor szereplői természetesen majd ellenállnak, de a készülő reformok radikálisan csökkenthetik a szektor zártságát. Az első tervezett intézkedések elsősorban a lakossági és a mikrovállalati szegmenst célozzák, de nem kizárt, hogy az egyedi szerződésekkel ellátott nagyvállalati szegmensben is lesznek változások.

 8. Még mindig megdöbbentően sok a nukleáris építkezés

 Miközben a világ több országában (a legismertebb e tekintetben alighanem Németország) már kifejezetten elfordult az energiapolitika a nukleáris energiától, addig valójában még mindig őrült tempóban épülnek az új atomerőművek. Csak 2019-2020-ban Finnország, Szlovákia, Kína, India, Dél-Korea, Fehéroroszország, Japán és az Egyesült Arab Emírségek is új kapacitások megnyitását tervezi. Hogy aztán ez sikerül-e nekik, az a jövő zenéje, az atomprojekteknél azért előfordul a csúszás, de az atom részaránya így aligha csökkenhet a globális energiamixben.

 9. Szélenergia-reform

 A világ energiapiacán mindig érdemes arra figyelni, amerre a Tesla cég, vagy amerre Ausztrália fordul. A szél részaránya kifejezetten nő a világban és egyre alacsonyabb a fajlagos költsége. Az energetikai szaklapok közül több felsorolásban is a szélenergia forradalmi változásait a megújuló energia világának egyik legfontosabb változásának írják le.

10. Nő az LNG részaránya is

A cseppfolyósított földgáz (LNG) szerepe évek óta egyre jelentősebb a világban. Ma már a hatalmas tankerhajókon ilyen formában szállított gáz összmennyisége eléri Európa teljes fogyasztását, miközben a világ fogyasztásában három ázsiai hipergazdaság, Japán, Dél-Korea és Kína kiemelkedik.

Az iparág alapvető technológiájáról talán már mindenki hallott, akit érdekel az energiapiac, mindenesetre a földgázt -161 °C-ig lehűtve olyan folyadékot kapunk, amelynek a térfogata mindössze a hatszázada (1/600) az eredeti gáznak.

Ráadásul ez a „gáz” kevésbé szennyező, ami az ismert tisztasági, fenntarthatósági célkitűzések miatt is fontos. A termelés és a vásárlás ma még elsősorban a tengerparti országokra jellemző, a felsorolt dél-kelet-ázsiai térség mellett például az Egyesült Királyság, is nagy vevő, míg a szállítók között Katar és Oroszország mellett egyre fontosabb szereplő lehet Ausztrália. Az ismert szállítási nehézségek, „párolgási” veszteségek ellenére 2019 az LNG éve is lesz.

 Energikus, sikeres új évet kívánok!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovoenergiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr714534582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2019.01.04. 17:22:06

Na ezt a salátát most beadom a kutyámnak, és ha lenyelte, megkérdem tőle, kell-e Paks2 nekünk....

szepipiktor 2019.01.04. 17:40:24

Nincs semmi gond, ez a te véleményed, kicsit ciki,hogy az egész cikkbe belinekelted a képet és idemásoltál számtalan informatikai marketinganyagot.
És ugye te a jövő energiájának hívod a blogod, ez meg erről az évről szól, a jövő nem a napjaink. Az energiaszektorban a változások sok-sok évig, évtizedik tartanak, ami idén várható, annak 5-10 évvelezelőtt vetették el a magjait.
Az én véleményem meg az, hogy a nepanergia fog terjedni, a napelemek hatásfoka nő,az áruk csökken, a felesleges áram is jobban lesz tárolható, és a lokális rendszerel fognak terjedni, ami meg csökkenti a közös fogyasztást.
(azt ugye tudod, hogy az erőművek és más kockázati tényezőt jelentő ipari létestmények védett rendszerei nincsenek az internetre rákötve? Ha azokban valami történik, az nem kikti behatolás, hanem belső szabotázs. Csak a mai Y generáció hiszi, hogy az interkontinentális rakétákat is még mindig flopis gépek irányítják...)

midnightcoder2 2019.01.04. 19:20:23

Modjuk én a tárolásban nem igazán várok nagy áttörést. Ha az autóipar meg tudná oldani az oda szükséges akkumlátorok előállítását a következő 5 évben, már az kisebb csoda lenne. És amíg nincs megoldva az évszakok közötti tárolás, addig a megújuló energia a fosszilis politikailag korrekt neve.
süti beállítások módosítása