Energia 4.0

A jövő energiája

Okos város izlandi és svéd módra

2019. június 20. 14:29 - energia4.0

Izland fővárosának jók az adottságai egy környezettudatos városüzemeltetéshez. Ám az már az izlandiak érdeme, hogy ezzel élnek is, és az egész várost igyekeznek fenntartható módon működtetni. Reykjavík mellett Malmö egyik városrésze, Hyllie is kiváló északi példa.

Az északiak valamit nagyon tudnak: a legtöbb pozitív mutatóban, boldogságban, várható élettartamban, szociális biztonságban, az egészségügy, vagy az oktatás minőségében világelsők, és környezettudatosságban, illetve fenntarthatóságban is példamutatók.

Kétállomásos utazásunkat kezdjük Izlandon! Reykjavík a világ legészakibb fővárosa, melynek már a neve is arra utal, hogy a hely megújuló energiában gazdag. Reykjavík jelentése „füstölgő öböl”,  a város rendkívül jól hasznosítja is a geotermikus energiát.

A Smart City koncepció

A Smart City, vagy magyarul okos város koncepció lényege az, hogy egy város intelligens informatikai, távközlési, közlekedési és energetikai megoldásokat alkalmazva, fenntartható módon segíti kiváló életminőséghez a lakóit. Látni fogjuk, hogy Izlandon ennek megvannak az adottságai, de mégsem történik mindez magától.

Energetika 

Az átgondolt és komplex városüzemeltetési megoldás egyik kulcseleme éppen az energiaellátás. A kicsi, 330 ezres lakosságú Izland népességének fele egy szűk területen, a fővárosban és annak pár településsel kibővített vonzáskörzetében él. Izlandnak emellett az ugrásszerűen növekvő idegenforgalommal is meg kell birkóznia, ami természetesen öröm és bevételi forrás, de mégis átalakítja az energiaellátási rendszerek kapacitás-szükségletét.

Nos, Izlandon a nagy helyi áramvállalat, az ON Power képes a mai napig teljesen megújuló, elsősorban geotermikus forrásokból ellátni a lakosság áram- és fűtési szükségleteit.

http://www.onpower.is/about-us#power-plants
lava-steam-1300px.jpgForrás: www.onpower.is

A város így sem lehet teljesen mentes a fosszilis forrásoktól, de a közlekedés igényein kívül az egyéb rendszerek teljesen tiszták. 

Közlekedés

Eddig az adottságok, és innen jönnek az ügyes emberi fejlesztések. Reykjavík Smart City programja ugyanis azzal biztosítja a fenntarthatóságot és a minél inkább célzott kapacitások kialakítását, hogy nagyon pontosan összegyűjti és integrálja a közművek és a közlekedési hálózat adatait.

Reykjavíkban már csak a zord időjárás okán is, nagyon magas az ezer főre jutó autómennyiség. Ez nem éppen környezetbarát megoldás, ezért is igyekszik a város a tömegközlekedést népszerűsíteni és fejleszteni.  

Sárga buszok 

Az alap, hogy az országra jellemző sárga buszokat üzemeltető Straetó cég kialakított egy szupermodern alkalmazást, amellyel minden létező telefonra, kütyüre, laptopra letölthető a menetrend, az útvonaltervezés és a jegyvásárlás, de az egész hálózatot úgy alakítják ki az utasok igényei mentén, hogy ne csak a helyiek, de a turisták, azon belül az idős emberek is kényelmesen használhassák nem csak nappal, de még éjjel is a buszokat.

https://www.straeto.is/

reykjavik_bus_117_s_22391348956.jpgForrás: https://www.flickr.com/photos/35034348378@N01/22391348956

A buszcég alkalmazása rengeteg tech-díjat nyert el, de ami ennél is fontosabb, a társaság szerint sok új ügyfelet is megnyert a tömegközlekedésnek. A cég honlapja szerint eddig 85 ezren töltötték le az appot, ami egy 300 ezer lakosú országban tényleg nagyjából azt jelenti, hogy szinte mindenki, aki reálisan tömegközlekedéssel utazhat, már használja a rendszert.

A földinformációs rendszer

A szélesebb közönség számára kevésbé látványos, de a város üzemeltetőinek nagyon fontos a LUKR (Landupplýsingakerfi Reykjavíkur) elnevezésű térinformációs rendszer is. A különböző hatóságok és hálózatok közös GIS (geographic information system) rendszere követi, javítja és optimalizálja a hideg- és melegvíz-ellátást, a villamosenergia-rendszert, a távközlést, a szennyvízcsatornákat, az utakat, de még ingatlan-nyilvántartás is van benne, valamint kezeli a város folyóit és tavait.

Közvetlenül 120, közvetve 200 ezer izlandi életét segíti, és bár alapvetően izlandi nyelven készült, angolul is minden követhető.

http://www.lukr.is/

Hyllie – egy jó megoldás a svéd–dán határról

Észak-Európában hasonlóan működő okos város koncepció az E.ON részvételével is készült.

Ha a Dániát és Svédországot, konkrétan Koppenhágát és Malmőt összekötő Öresund tengeri hídon megérkezünk Svédországba, azonnal látható a vonatból balra elterülő Hyllie, Malmö egyik legtrendibb negyede. Itt található például a városi focistadion, a Malmö Aréna, de sok koncertterem is. Az ingatlanárak az elmúlt években intenzíven emelkedtek, amiben biztosan szerepet játszott Hyllie nagy fejlesztése is, amely teljesen fenntarthatóvá tette a városrész okosan integrált működtetését.
city-of-hyllie_1x1.jpgForrás: www.eon.com

A nagy fejlesztés

A projekt 2011-ben kezdődött, amikor az E.ON, a VA SYD (a helyi víz- és hulladékközmű) és Malmö város önkormányzata együttesen elhatározta, hogy Hyllie 2020-re kizárólag megújuló energiával fog működni. Ebbe a megújulóenergia-mixbe a szél, a napenergia, a biomassza és a hulladék égetése tartozik bele.

A fiatal és vélhetően erősen környezettudatos családok kifejezetten díjazták, hogy a kis családi házaktól a nagy apartman-telepekig mindenhol teljesen tiszta megoldásokat alakítottak ki az áramellátás, a távfűtés, vagy akár a hűtés üzemeltetésére, és a környék kifejezetten meg is fiatalodott.

Az integrált koncepció a nagy rendszerek összekötésén túl egészen mikroszintekig is érvényes, vagyis a tetőkön elhelyezett nappanelek mellett az intelligens konyhai berendezésekig integráltak.

Fenntartható, de gazdaságos is

Még az energiatárolásra is készültek megoldások, vagyis a közösség képes a napenergiában bőséges időszakokban felhasználni a többletenergiát, például a bioüzemanyagok előállítására.

A bérlői tapasztalatok nagyon pozitívak. Természetesen jó érzés egy teljesen megújuló, ökosemleges háztartásban élni, de ennél prózaibb ok is van az elégedettségre: az energiaszámlák érdemben alacsonyabbak, mint korábban, mert ezek az intelligensen integrált rendszerek sokkal hatékonyabbak, mint a különálló hagyományos megoldások.

A BBC is érdekesnek találta a fejlesztést, itt lehet megnézni róla egy videót:

https://www.youtube.com/watch?v=6yZYXSsWnsg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovoenergiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8114903734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása